وازلین صنعتی

وازلین با نام انگلیسی Vaseline یک ترکیب شناخته شده از برند آمریکایی است که به نوعی محصول ژله ای نفتی نسبت داده شده است. این محصول متعلق به یک شرکت انگلیسی- هلندی بوده و در صنایع مختلف از جمله تهیه محصولات آرایشی- بهداشتی، زیبایی و محصولات مراقبت از پوست و مو بسیار کاربرد دارد. محصولاتی نظیر کرم های پوست، انواع صابون، لوسیون، تمیزکننده ها و دئودورانت به واسطه همین ترکیب ژله ای مشتق نفت تهیه می‌ شوند.

به معنای عمومی، کلمه “وازلین” به معنای “ژله نفتی” یا petroleum jelly  ترجمه شده است. در کشورهای مختلف برای این محصول، نام ‌های متفاوتی معین شده اما در خرید و فروش در بازار جهانی با همین عبارت کلی یعنی Vaseline رو به رو هستیم.

در ادامه این مطلب تصمیم داریم به طور کامل درباره Vaseline صحبت کنیم و مهم ‌ترین موارد کاربردی آن را معرفی نماییم. بدون شک، این ژله نفتی پرکاربرد یک کالای مهم در بازار مواد اولیه صنایع شیمیایی، دارویی، آرایشی و بهداشتی به شمار می رود.

وازلین چیست

ژله نفتی (= همچنین با نام مخلوطی از روغن های معدنی معرفی می شود) در حقیقت، مخلوطی از روغن های معدنی و ماده مومی شکل است که یک ماده با ترکیب ظاهری ژله ‌ای، حالت نیمه جامد را تشکیل داده است.

وازلین صنعتی چیست؟

زمانی که کار استخراج نفت به پایان می رسد از آن موادی نظیر پارافین و وازلین تولید می کنند. یکی از گریدهای وازلین که مهم و پرمصرف می باشد وازلین صنعتی است. این نوع وازلین پس از تولید نفت و در مرحله اول آن به دست می آید و به عبارتی فرآورده ای از نفت است.

این وازلین پرکاربرد رنگ زردی دارد و نیمه جامد می باشد. وازلین صنعتی به دلیل اینکه مواد زیان آوری دارد تنها در بخش صنایع به کار رفته و نباید با پوست انسان تماس داشته باشد. این وازلین را با نام روغن پترولیوم هم می شناسند که در صنایع زیادی مورد استفاده قرار می گیرد.

در ادامه به کاربردهای این گرید از وازلین می پردازیم.

وازلین صنعتی چه کاربردهایی دارد؟

وازلین با گرید کاربردهای بسیاری دارد و از آن در صنایع مختلفی استفاده می کنند.

کاربردهای وازلین از نوع صنعتی در قسمت زیر آورده شده است:

  • در صنعت خودروسازی مورد استفاده قرار می گیرد.
  • این وازلین در حوزه چرم سازی بسیار کارآیی دارد.
  • در ساخت وسایل چوبی نیز از وازلین نوع صنعتی استفاده می کنند.
  • در ساختن وسایل فلزی و به منظور زنگ نزدن وسایل نیز این نوع وازلین را به کار می برند.
  • در ساخت انواع پلاستیک مورد استفاده قرار می گیرد.
  • در روند تولید ماشین آلات صنعتی و به منظور فرسوده نشدن تجهیزات از آن استفاده می کنند.
  • در ساخت و ساز و قالب گچ ها و … کاربرد دارد.

از زمان کشف آن در سال ۱۸۵۹ توسط رابرت آگوستوس چسبرو (Robert Augustus Chesebrough)، ظاهر این ماده چندان تغییری نکرده است. در نهایت، این فرد موفق شد این ژله را به عنوان وازلین، بسته بندی کند و به عنوان یک محصول تجاری به فروش برساند.
تاریخچه کشف وازلین توسط رابرت آگوستوس نشان می دهد پس از سال ۱۸۵۹، مدت زیادی طول کشید تا او بتواند این کشف را به ثبت برساند. در نهایت، این تحقیقات در سال ۱۸۷۲ در ایالات متحده به ثبت رسید. امتیاز تولید این ماده پرکاربرد در سال ۱۹۸۷ از طرف شرکت معتبر Unilever از رابرت خریداری شد.
مهمترین فایده استفاده از وازلین این است که یک سد محافظ برای پوست ایجاد می کند تا در برابر نفوذ آب مقاوم باشد. داروسازان و شرکت های تولید محصولات آرایشی و بهداشتی از این ویژگی استفاده می‌کنند تا محصولاتی را آماده کنند که به حفظ رطوبت پوست کمک می‌کند. در قسمت کاربردهای این ترکیب ژله ای، بیشتر در این باره صحبت می کنیم.

ویژگی های فیزیکی و شیمیایی وازلین

وازلین یا ژله نفتی مخلوطی از هیدروکربن ها با نقطه ذوب متفاوت است. نقطه ذوب این مخلوط به این بستگی دارد که انواع هیدروکربن های موجود در این ترکیب چه تعداد است و هر کدام چه وزن مولکولی دارند.
انواع نقطه ذوب برای این ترکیب معمولاً بین ۴۰ تا ۷۰ درجه سانتیگراد ( ۱۰۵ و ۱۶۰ درجه فارنهایت) معین شده است. اگر این ماده تا حالت تبدیل شدن به مایع حرارت داده شود، قابلیت اشتعال پذیری پیدا می‌کند؛ سپس ممکن است همراه با دود با رنگ روشن بسوزد.
وازلین به خودی خود یک ماده ژله ای مومی شکل و بی رنگ است. این ترکیب، هیچ مزه و بوی خاصی ندارد؛ در اثر قرار گرفتن در معرض هوا اکسید نمی‌شود و بسیاری از معرف های شیمیایی بر روی آن اثری ندارند. این ماده ژله ای در آب نامحلول است، اما در ترکیباتی نظیر دی کلرومتان، کلروفرم، بنزن، دی اتیلن اتر، سقز و دی سولفید کربن حل می شود.
از وازلین به عنوان نرم کننده روی پلی پروپیلن استفاده می کنند. معمولاً این ماده ژله ای با سایر پلاستیک ها سازگار است. در شرایط محیط، شکل ظاهری نیمه جامد این ماده همچنان حفظ می شود.
از نظر ویژگی های فیزیکی و روانروی، Vaseline به راحتی و به خودی خود، جریان پیدا نمی کند. بسته به اینکه ویژگی های فیزیکی و شیمیایی این مخلوط روغنی چگونه باشد، از آن برای مصارف دارویی یا تولید محصولات مراقبت از پوست و مو، محصولات آرایشی و بهداشتی استفاده می شود.

کاربردهای وازلین

وازلین به عنوان یک ترکیب هیدروکربنی جزو مشتقات نفتی محسوب می‌شود اما کاربردهای زیادی در صنایع مختلف دارد. ساده ترین و متداول ترین کاربرد این ماده به عنوان روان کننده است.
همچنان از Vaseline گرید بهداشتی می توان برای پوشش دهی موضعی پوست استفاده کرد. زمانی که یک قسمت از پوست با خشکی شدید مواجه باشد، به معنای آن است که رطوبت خود را از دست داده است. معمولاً در این موارد، مقداری وازلین بهداشتی روی آن استفاده می کنند تا بتواند رطوبت از دست رفته پوست را باز گرداند و آن را برای سلول‌ های پوستی حفظ کند.
بیشترین موارد مصرف وازلین در صنایع محصولات بهداشتی و مراقبت از پوست گزارش شده است. در قسمت زیر به صورت فهرست گونه به مهم ترین موارد کاربردی این ترکیب نیمه جامد ژله ای اشاره داریم:

– کاربرد وازلین در محصولات مراقبت از پوست و مو :
متداول ترین کاربرد Vaseline، استفاده از آن در تولید محصولات مراقبت از پوست و مو است. امروزه در صنایع آرایشی و بهداشتی برای تولید لوسیون های پوست و محصولات آرایشی و انواع مختلفی از محصولات محافظت از پوست برای سنین مختلف از این ترکیب نیمه جامد ژله ای استفاده می شود.
محصولاتی که حاوی این ماده باشند، اصطکاک سلول پوستی با شرایط محیطی را به حداقل می رسانند و به حفظ رطوبت سلول پوستی کمک می کنند. همچنین محصولاتی که حاوی این ترکیب باشند، خاصیت نرم کنندگی دارند و خشکی پوست را برطرف می‌ کنند.
محصولات مراقبت از موی سر که حاوی وازلین باشند، هم خشکی پوست سر را از بین می برند و هم برای درمان شوره سر مناسب اند. حجم قابل توجهی از این ماده اولیه برای تولید بهترین محصولات مراقبت شخصی در صنایع به مصرف می رسد.
یکی از مزایای استفاده از وازلین در محصولات مراقبت از پوست و مو، کمک به جلوگیری از اتلاف رطوبت است. محصولاتی که برای محافظت از کوتیکول ناخن تولید می شوند بر همین اساس پایه گذاری شده اند.
در محصولاتی که برای برطرف کردن خشکی پوست دست و لب ها تولید می شوند از Vaseline استفاده شده است. این محصولات به ویژه در فصل سرما اکیداً توصیه می شوند؛ چرا که سرمای هوا باعث خشکی بیش از حد پوست دست و پوست لب ها می شود.
۲- کاربرد وازلین در صنعت
یکی دیگر از کاربردهای وازلین استفاده از آن در صنایع مختلف است. صنایع شمع سازی و تولید انواع روغن های معطر در صنعت، به واسطه همین ماده نیمه جامد ژله ای، محصولات خود را تولید بازار ارائه می دهند.
از این ترکیب به عنوان افزودنی به جوهر چاپ استفاده می شود تا بتواند قابلیت پخش جوهر هنگام چاپ را افزایش دهد. در صنعت قالب گیری گچ و ریخته گری، برای اینکه نمونه به راحتی از قالب جدا شود از وازلین استفاده می کنند.
۳- کاربرد وازلین در درمان های پزشکی
اکثر موارد مصرف وازلین که برای درمان پزشکی گزارش شده است معمولاً برای درمان آسیب های پوستی می باشد. این ترکیب ژله‌ای را بر روی جای زخم یا خشکی پوست استفاده می کنند تا در دوره های اولیه درمان، پوست بتواند سریعاً بازسازی شود. همچنین داروهایی که با این ماده ژله ای تولید می شوند به حفظ رطوبت پوست در درمان های لیزر پوست کمک می‌کنند.
۴- سایر موارد مصرف وازلین
از ترکیب ژله ‌ای Vaseline در صنایع دیگر نیز استفاده می شود. در تولید مواد منفجره از ژله نفتی به عنوان یک منبع نرم کننده و تامین سوخت استفاده می شود.
در موارد دیگر از ژله نفتی (Vaseline) برای پر کردن کابل مسی یا فیبر نوری با استفاده از یک عایق پلاستیکی استفاده می شود تا بتواند از نفوذ آب به سیم ها جلوگیری کند.
یکی دیگر از موارد مصرف این ترکیب روغنی، پوشش دادن دیواره های تراریوم برای محافظت از حیوانات داخل محفظه شیشه‌ای است.

روش تولید وازلین

اگر بخواهیم روش تولید وازلین را شرح دهیم باید نیم نگاهی به استخراج نفت خام و پالایش و فرآوری آن نیز داشته باشیم.
همان ‌طور که می ‌دانید این ترکیب به عنوان یک ژله نفتی یا مشتق نفتی معرفی شده است. همه ما با نفت خام آشنایی داریم. نفت خام پس از استخراج از چاه نفت به سمت پالایشگاه منتقل می‌شود تا ترکیبات شیمیایی و محتویات آن مورد پالایش و پردازش قرار گیرند.
از آنجایی که ماده اصلی ژله نفتی، مقادیر مختلفی از هیدروکربن های جامد و مایع را در خود جای داده است، روش های زیادی برای تصفیه آن وجود دارد.
وازلین در حقیقت یک محصول جانبی حاصل از پالایش نفت است. پس از اینکه فرایند پالایش انجام گرفت، بعد از استخراج هیدروکربن های مایع در پالایشگاه، نفت خام به روغن نفت تبدیل می شود. این ماده، وزن مولکولی زیادی دارد. این ترکیبات با فرایند تقطیر تحت خلأ و سپس تصفیه باقیمانده آن از طریق جاذب ها، جداسازی می شوند. ژل نفتی یا همان وازلین به عنوان ماده خروجی از این ستون به دست می آید.
درصد زیادی از خروجی ستون تقطیر را همان ژله نفتی یا وازلین تشکیل داده است. البته سایر هیدروکربن ها نظیر پارافین، موم پارافین، لانولین و پلی پروپیلن نیز به صورت مخلوط در خروجی این ستون وجود دارند. به تمام این ترکیبات، نام روغن های خام نفتی را داده اند.
این مواد هیچ بوی خاصی ندارند و برای اینکه خلوص آنها افزایش پیدا کند، وارد فرایند تصفیه مجدد شامل تقطیر، هوادهی و فیلتراسیون می شوند تا بهترین کیفیت را پیدا کنند. محصول نهایی، یک ماده مومی شکل است که بدون حباب هوا بوده بافت یکنواختی دارد (Vaseline).

فروش وازلین

در خرید و فروش وازلین در بازار با عبارت ‌های متفاوتی روبه رو هستیم. مثلاً سفارش فروش وازلین آرایشی و بهداشتی که در اصل همان ترکیب هیدروکربنی روغنی است، برای صنایع آرایشی و بهداشتی انجام می گیرد. این ترکیب روغنی معمولاً حالت مایع دارد و رنگ طبیعی آن زرد روشن است. از این گرید بهداشتی Vaseline در صنایع محصولات مراقبت از پوست و مو استفاده می شود.
بسته بندی وازلین در بازار متفاوت است و میتوانید در بسته های مختلف این محصول را سفارش دهید. امکان خرید اینترنتی این محصول پرکاربرد نیز وجود دارد. با کارشناسان صدرا شیمی تماس بگیرید تا قیمت دقیق تری از این ماده اولیه را به شما اعلام کنند.

نقد و بررسی‌ها

هیچ دیدگاهی برای این محصول نوشته نشده است.

اولین کسی باشید که دیدگاهی می نویسد “وازلین صنعتی”

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نقد و بررسی‌ها

هیچ دیدگاهی برای این محصول نوشته نشده است.

اولین کسی باشید که دیدگاهی می نویسد “وازلین صنعتی”

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *